Ontdek het geheim van een impactvolle foto

Op 15 oktober 2017 stond ik zo’n 10 meter verwijderd van een gillende Mick Jagger. Zonder fotocamera (snik) maar gelukkig met mijn telefoon. Waanzinnig natuurlijk! Ik was met mijn beste vriend bij een indrukwekkend concert van de Stones! We waren extra vroeg op pad gegaan en zo was het ons, na uren wachten, gelukt om helemaal vooraan te staan, tegen de dranghekken en recht achter de fotografen die twee liedjes mee mochten klikken.

Ontdek-het-geheim-een-impactvolle-foto

Wat ik toen nog niet in de gaten had, was dat een van mijn helden nóg dichterbij stond: niemand minder dan Anton Corbijn stond recht voor mijn neus op zijn gemak foto’s te maken van Mick Jagger.

Ok, ik dwaal een beetje van het onderwerp af: hoe maak je nu een foto met impact? Een antwoord is: kijken naar het werk van Anton Corbijn! Dat is natuurlijk een prima manier om je te laten inspireren. En zijn rustige manier van fotograferen is een stijl die mij zeer aanspreekt. Uiteraard zijn er nog meer eigenschappen die een foto indrukwekkend of opvallend maken…

Eigenschappen van impactvolle foto’s

  • Emotie (vertelt een verhaal)
  • Contrast (in kleuren, texturen of onderwerpen)
  • Sterke positionering (vind het juiste perspectief)
  • Authenticiteit (echte mensen, handelingen en locaties)
  • Een sterke compositie (zoals de regel van derden of juist de symmetrie)
  • Negatieve ruimte (niet alle leegten willen vullen)
  • Scherp onderwerp (en neem je statief toch maar mee 🙂 )
  • Geduld en timing (wacht op het juiste licht of een mooi silhouet)
  • Een beetje geluk (je weet nooit wie of wat er voor je lens verschijnt)

Beelden bepalen voor een groot deel de uitstraling van je merk of organisatie. En eigen foto’s werken hierbij gewoonweg beter. Ze laten de echte mensen en producten achter een bedrijf zien. Een authentieke en betrouwbare uitstraling krijg je niet met beelden van Shutterstock (stockfotografie) die al tig keer voorbij zijn gekomen. Dit betekent trouwens niet dat de foto’s met de meeste likes ook op de juiste manier uitdragen waar een onderneming voor staat.

#wistjedat
De ‘most liked’ Instagram-foto op dit moment een plaatje is van een ei. Yep, een stockplaatje van een kippenei. De wonderen zijn de wereld egg nog niet uit 😉

Update 20-12-20022
Messi verslaat niet alleen Frankrijk maar troeft ook ‘het ei’ af en heeft nu de meest ‘gelikete’ post óóit.

Plaats een reactie