Checklist: 10 do’s voor een sterk logo

Case Study

Toen ik vroegâh het pijltje ontdekte tussen de ‘E’ en de ‘x’ in het FedEx-logo was ik verkocht: logo’s zijn tof! Sindsdien kan ik niet door een winkelstraat lopen of een website bezoeken zonder naar de logo’s te turen. Soms zijn ze lachwekkend, af en toe inspirerend en sommige zijn niet om aan te gluren.

FedEx logo pijltje

Maar, het logo is wel hét kernelement van je merk. Het logo is communicatie-op-het-eerste-gezicht. Het logo communiceert als eerste op een heldere manier: “dit is een professionele onderneming, dat niet”.

Een goed logo kan bijdragen aan een ambitieus plan, een slecht logo niet. Nogal een belangrijk element van je visuele identiteit dus, zo’n logo. Daarom heb ik een relevante checklist gemaakt, die je helpt tot een sterk logo te komen.

Logo-checklist 

1. Schaalbaar
Een goed logo is schaalbaar. Blijft het overeind op een postzegel- of abriformaat?

2. Leesbaar
Een goed logo is leesbaar. Is het logo look leesbaar vanuit verschillende perspectieven?

3. Lijndikte
Zijn vorm en (lijn)dikte consequent toegepast? En blijft het schaalbaar?

4. Doelgroep
Spreekt het logo de doelgroep aan?

5. Zwart wit
Werkt het logo ook in zwart-wit?

6. Eén boodschap
Een goed logo heeft een boodschap. Dus, keep it simple stupid en less is ….

7. Kerning
Zijn de ruimtes en overhang tussen alle letters in balans? Dan is de kerning correct.

8. The magic box
Kun je het logo in een vierkant stoppen? Dat is mooi, want alle socialmediakanalen maken gebruik van een vierkante placeholder voor logo’s.

9. Vector
Weer zo’n term. Waar het op neerkomt is dat je een eps.-bestand wil hebben zodat het logo scherp blijft bij het vergroten.

10. Oogt het professioneel?
Over smaak valt niet te twisten, maar als je logo voldoet aan de ‘eisen’ uit de checklist dan is de kans groot dat je er trots op mag zijn.

Misschien is het tijd om eens kritisch te kijken naar je logo. Het kan maar zo zijn dat het de hoogste tijd is je logo eens flink op te poetsen

Wat gehad aan deze tip? Deel ‘m met anderen:

Plaats een reactie