‘Wat een irritante website!’ Je scrolt en swipet je een slag in de rondte en toch kom je maar niet op de juiste pagina terecht. Als je dit herkent, dan ben je bekend met het begrip responsive: een website kan zo gemaakt worden dat hij gebruiksvriendelijk is op verschillende schermen en schermformaten, zodat je je niét moedeloos hoeft te scrollen.
Maar wat is dan een responsive logo?
Een responsive logo houdt bij het ontwerp al rekening met de verschillende formaten waarin het logo gaat worden gebruikt. Voorheen werden logo’s vooral toegepast in een rechthoek, op briefpapier bijvoorbeeld. Tegenwoordig is dat anders en is er meer vraag naar logo’s die passen in een vierhoek met vier gelijke zijden of een cirkel. Dit komt onder andere door de verschuiving van marketingbudgetten voor televisie en drukwerk naar social media (en daarmee de aanwezigheid van logo’s op deze platformen).
Op Instagram moet je logo echt passen in een cirkel…
Online is het fijn om de beschikking te hebben over een responsive of *gestapeld logo. Waarom? Omdat je daarmee gemakkelijk in kan spelen op het afwijkende formaat van bijvoorbeeld een spiksplinternieuw social-mediaplatform.
Het geheim: focus!
De uitdaging van weinig ruimte hebben, is om met je logo tot de essentie te komen. Dit betekent keuzes maken en ruis wegnemen. In de cirkel van je Facebook-account is er nu eenmaal minder ruimte beschikbaar dan op de zijkant van een vrachtwagen. En het kan nog kleiner, denk maar aan een app-icoon of favicon (linksboven in je browsertabblad). Hoe kun je daar je logo tentoonstellen? Een responsive logo is al met al niet alleen handig voor verschillende (digitale) schermen maar ook voor fysieke huisstijldragers. Stiekem wil toch iedereen een eigen zegelring, haha, en een bedrukte pen kan natuurlijk ook nog steeds.
Praktische tips voor het maken van een responsive logo
Ga op zoek naar de kern van je logo en zorg dat deze herkenbaar en intact blijft. En: laat je inspireren door logo’s die deze stappen al hebben genomen! Een responsive logo bestaat soms uit wel vier versies, die verschillen qua formaat en detailniveau. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van Aston Martin en Walt Disney. Less is more, vind je niet?
Is er in je huidige logo-ontwerp geen rekening gehouden met de weergave op je zakelijke social-media-account of ben je benieuwd hoe je tot een sterk logo-ontwerp kunt komen? Check dan ook even de logo-checklist. Want, hoe onvoorspelbaar toekomstige digitale ontwikkelingen ook zijn voor je merk, het is goed mogelijk om een logo-ontwerp te maken dat daarop in kan spelen.