Inhaken op een trending topic? Meer engagement op je berichten? Relevant blijven voor je doelgroep? Het kan allemaal. Hoe? Met een heerlijke scherpe inhaker!
Wil jij ook een inhaker maken of ben je benieuwd wat een inhaker eigenlijk is? Lees dan mijn monsterblog over het maken, bedenken en slim inzetten van inhakers.
Een inhaker, wat is dat?
Lekker meeblèren op de muziek van Dreetje Hazes en ondertussen van links naar rechts schommelend mijn arm door de gebogen arm van iemand anders steken. Dat is niet het soort inhaken waar ik op doel…Maar wat is inhaken dan wel?
Een inhaker is een bericht dat of een video die ‘inhaakt’ op en meelift met een actueel onderwerp (a.k.a. trending topic). Op iets wat trendig is dus. Iets wat nu in de picture is, of helemaal de aandacht heeft. Op social media gebeurt inhaken meestal tijdens grote en vaststaande evenementen zoals een WK of de Olympische spelen, maar ook op kleinere gebeurtenissen zoals ‘het weekend’ een ‘televisieserie’ of een (on)voorspelbare ‘scoop’ kan prima ingehaakt worden.
Een goede inhaker heeft meestal een kwinkslag: een woordspeling, een grapje of een beeldelement dat expliciet verwijst naar de actualiteit.
Hieronder zie je een inhaker die ik maakte tijdens de feestdagen. Een leuk haakje was niet alleen deze heerlijke *kuch* kersthit van Mariah Carey, maar ook dat het liedje na 25 jaar op 1 stond in de Amerikaanse ‘Billboard Hot 100’.
voorbeeld:
Btw, de Engelse term voor inhaken ‘newsjacking’. Waar het bij ‘carjacking’ gaat om het stelen van een auto gaat het bij ‘newsjacking’ om het kapen van het ‘nieuwsitem’ om het nieuwsbericht vervolgens (met een bijzondere twist) te gebruiken om je merk onder de aandacht te brengen.
Geef het beestje maar een naam. Of je het nu een inhaker, newsjacking, realtime- of slipstream-marketing noemt; voor mij is inhaken een van de tofste manieren om met marketing aan de slag te gaan.
Waarom je met newsjacking aan de slag moet?
Kort door de bocht: aandacht!
Je wilt als merk uiteraard positief opvallen tussen de selfies, meest gekozen gifjes, kinderfoto’s en poezenplaatjes. Met een scherpe inhaker val je niet alleen meer op tussen je ‘normale’ content, maar creëer je ook nog eens de potentie om veel meer mensen te bereiken. Dit komt omdat newsjacking meestal geen commerciële boodschap heeft én omdat er bijna altijd een stevige portie humor bij komt kijken. Daardoor zijn je volgers eerder geneigd je bericht te delen of te liken. Dat bereik heb je met een saai bericht zoals ‘twee halen één betalen’ niet zo snel.
Kenmerkend voor de inhaker is de koppeling tussen humor en actualiteit. Je combineert een herkenbaar en relevant moment met een verrassende of grappige wending. Op deze manier geeft je volgers een moment van herkenning en niet te vergeten: lol.
Relevante merken haken op social media dan ook met grote regelmaat in op de actualiteit, want trending topcis zijn top of mind bij iedereen die door een tijdlijn zit te scrollen.
Wil je je brand-awareness verhogen en je online image positief opschroeven? Dan is de inhaker een sterke asset in je marketing-arsenaal. Kortom: het is aanhaken of afhaken…
Inhaker na Koningsdag.
“Ik had na Koningsdag ook een dikke kater” of “Wij hebben thuis ook een kater”
Het gevoel van wij snappen elkaar. Wij volgen elkaar 😉
Wist je dat…
- Inhakers gemiddeld 3x vaker gedeeld worden dan niet-inhakers?
- Het algoritme een boost geeft aan berichten die veel reacties hebben?
- Humor in advertenties werkt!
De 4 belangrijkste pijlers van een inhaker
- Copy copy
On top, een activerende inleiding, gevolgd door een scherpe, korte oneliner die goed leesbaar verwerkt is in de afbeelding. Een goede grap heeft weinig uitleg nodig 😉 - Relevantie
Minstens zo belangrijk is dat het onderwerp waarop je inhaakt ook echt én op dit moment relevant is. En, uiteraard, moet het moment of onderwerp ook bij je merk of je product of dienst passen 🙂 - Beeld
Beeldmanipulatie is niet weg te denken uit de meeste, recente inhakers van relevante merken. Beeld is kortom ’trending’. De afbeelding hoeft technisch niet ingewikkeld te zijn. En: een inhaker heeft veel meer impact als beeld en copy elkaar ondersteunen. - Humor
Humor in advertenties werkt. Humor verhoogt het gevoel van sympathie voor je merk en maakt dat je marketing minder opzichtig ‘commercieel’ overkomt.
Do: verwerk originele en grappige copy in je inhaker!
Hoe het juiste moment meer resultaat oplevert
Timing is alles als het gaat om newsjacking. Wees er dus op tijd bij. Te laat inhaken, of aanhaken op vergelijkbare inhakers van andere merken is net als het vertellen van een uitgemolken mop. Dan ben je niet origineel of relevant, maar flauw.
Je kent hem vast wel: die oom die als je hem tegenkomt bij de Appie nog steeds “goeiemoggel!” roept. Akward.
Als relevant merk wil je liever niet dat je volgers je identificeren met die oom. Toch?
Onderzoek wijst uit dat de inhaker het beste werkt als je deze binnen 24 uur na het moment waarop je inhaakt, inzet. In die 24 uur is het moment voor mensen namelijk ‘top of mind’, daarna haken ze af. Het is dus goed om op de hoogte te zijn van wat er op dit moment speelt. En de tijdlijnen te volgen.
Soms kun je toekomstige events en momenten in de in media voorspellen. Plan in dat geval alvast in wanneer je een inhaker zou kunnen inzetten! Dan ben je een stap voor! Ik schreef er hier ook een stukje over toen iedereen keek naar het nieuwe vurige seizoen van Game of Thrones.
Heb je even een momentje?
Een inhaker word dus altijd gekenmerkt door een moment. Hij is immers niet op een ander moment inzetbaar. Heel soms is het idee achter de inhaker wel herbruikbaar voor een volgend jaar. Daar is deze heerlijke kerst-inhaker van Heineken een goed voorbeeld van:
Hoppa! pic.twitter.com/0b7uR4Sgn9
— Heineken NL (@Heineken_NL) December 20, 2013
Timing is dus everything. Timing is ook, net als in muziek, voetbal en comedy, een van de mooiste én moeilijkste dingen om goed onder de knie te krijgen. Sommige mensen hebben daar een goed gevoel, aanleg of talent voor. Andere (merken) hebben die aanleg gewoonweg niet. Maar: om te kunnen scoren moet je wel een keertje schieten 😉
Zo krijg je meer reacties op je post
Wil je meer reacties op je post? Ja, natuurlijk! Wat dan niet mag ontbreken in je inleiding
is een goeie vraag. Of leg eens een dilemma voor.
Ook altijd goed. Daarbij is het fijn als je de inhaker een voorzetje geeft voor die heerlijke in-kopper die volgt (de copy die je in beeld zet).
Geef je volgers een reden om te reageren en je zult zien dat het organisch bereik van je post toeneemt. Dit komt doordat het algoritme het aantal reacties en de kwaliteit ervan beloont. Op het algoritme kom ik zo nog even terug. Lees dus rustig verder.
Tip: Kort is krachtig! Maak je inleiding niet te lang. De meeste mensen checken social media vluchtig en hebben geen tijd voor lappen tekst.
Puzzelen met inhakers
Zeg je puzelen of puzzelen? Geen idee eigenlijk. Wat ik wel weet is dat wij mensen gek zijn op dat puz(z)elen. En dan bedoel ik niet per se legpuzzels met al die kleine, irritante stukjes maar vooral de puzzels die verwerkt zijn in woordgrappen, computerspelletjes en tv-programma’s.
Daarom werken inhakers zo goed, en zit er vaak een woordspeling verwerkt in het ontwerp. Dat is dan vaak een kleine puzzel die mensen tijdens het scrollen op kunnen lossen. Je volgers worden getriggerd om toch even te stoppen met scrollen om dat varkentje te wassen en de puzzel op de lossen met het gezonde verstand.
Als dat lukt, delen de volgers de uitkomst met vrienden om te laten zien hoe grappig en of slim ze wel niet zijn. Of omdat de grap zo goed is. Heerlijk. Als je de grap snapt, dan zit je duidelijk op dezelfde golflengte.
Vinden veel volgers je inhaker tof en duidelijk, dan kun je op social media keihard gaan. Is de grap te ver gezocht of sluit het niet aan bij je volgers, dan zit je niet op dezelfde golflengte…En kun je naar engagement fluiten…
Jep, mensen houden er nu eenmaal van om de puzzels op te lossen. Dat geeft een fijn gevoel. Zo zijn zelfs dat de hersenen het geluksstofje dopamine aanmaken. Dope toch?
Ken de 20%-regel
Om op Facebook het maximale uit je campagne te halen, moet je rekening houden met de 20%-regel. Wat is dat, hoor ik je vragen? Nou, heel simpel: als meer dan 20% van je afbeelding tekst bevat, ben je ‘af’.
Het is tegenwoordig wel mogelijk om een afbeelding te plaatsen met bijvoorbeeld 50% tekst (in het beeld), maar dit is geen aanrader. Waarom niet? Omdat Facebook afbeeldingen beloont die rekening houden met de 20%-regel, door die beelden vaker te laten zien aan je volgers.
Wil je checken of he voldoet aan de 20%-regel? Gebruik dan de Facebookcheck!
Tip: De 20%-regel is soms echt een kwestie van millimeters. Het is dus de moeite waard je copy een paar pixels te verschuiven en de afbeelding nog een keer te checken.
Kleine update; In oktober 2020 heeft Facebook de mildere consequenties m.b.t. 20% tekst regel uitgerold.
Versla het algoritme
Het Facebook-algoritme beïnvloedt de organische resultaten op je tijdlijn. Chips.
Maar wat is organisch bereik ook alweer? Organisch bereik is het aantal mensen dat je bereikt met je inhaker, zonder de content te verspreiden tegen betaling.
Er is een aantal factoren met veel invloed op het bereik van je post. Zo houdt Facebook rekening met hoeveel mensen én welke mensen er interactie hebben op je pagina, maar ook met hoe dit in het verleden was, met de kwaliteit van je content, of je content actueel is en met het moment van plaatsen.
Tip: je social media goed onderhouden is een investering in je organische bereik.
Wat is betaald bereik?
Je kunt een inhaker ook inzetten als advertentie. Op deze manier betaal je een social- mediaplatform om je gewenste doelgroepen gericht te targetten. Zelf ben ik fan van de combinatie van betaald en onbetaald. Zie je dat een inhaker goed werkt en is er veel engagement? Boost dan je inhaker door er een stukje marketingbudget op in te zetten.
Deze mogelijkheid maakt inhakers ook zo interessant. Je kunt inschatten of de inhaker ook als advertentie werkt en een inhaker heeft de potentie om een groot organisch bereik te creëren en zelfs opgepikt te worden door andere media. Voor je het weet, wordt je uitgelicht op blogs over social media, in kranten of op televisie en, als je geluk hebt, een keertje viral gaan!
Hoe kom ik aan onderwerpen voor mijn inhaker?
Het korte antwoord: kijk vooruit!
Om relevante onderwerpen aan te snijden, zul je moeten weten wat er op dit moment speelt, maar als je vandaag pas gaat kijken waar je op wilt inhaken, ben je vaak net te laat. Dus: pak je agenda en voorspel een waarschijnlijke toekomst. Gaat het Nederlands elftal verliezen, winnen of gelijkspelen? Je kunt vast een inschatting maken (ook zonder Depay) 🙂
Bepaal ook van tevoren op welke momenten je wilt inhaken. Zo kun je onderwerpen zoeken die bij je product of merk passen en kun je ‘voorspelbare’ inhakers maken.
Mijn persoonlijke favorieten zijn echter de ‘onvoorspelbare’ inhakers. Dit zijn inhakers die nauwelijks gepland kunnen worden. Dit vraagt om snelheid en durf bij je organisatie omdat het gaat om bijzondere gebeurtenissen die meestal niet te voorspellen zijn.
Omdat je snel moet reageren, is het soms lastig in te schatten of je inhaker wel de juiste humor en tone of voice heeft, maar dit maakt het juist ook spannend en laat zien dat je merk meedoet in de gesprekken die nu relevant en top of mind zijn.
Check je contentkalender
Het is verstandig om als merk vooraf te bepalen op welke gebeurtenissen je zou willen inhaken. Daarvoor is een contentkalender een prima hulpmiddel. Je kunt je inhakers eenvoudig inplannen en meteen ook een mooie verdeling maken met je ‘normale content’, die minstens net zo belangrijk is.
Immers: je kunt online niet bestaan met alleen een enkele inhaker.
Incidenteel inhaken heeft kortom weinig nut. Er is meer voor nodig om zichtbaar te blijven. Consequent zijn is hierbij erg belangrijk. Daarom vind je hieronder een handige link naar een contentkalender die je zo kan gebruiken! 🙂
Tip: maak een contentkalender aan op basis van vaste momenten én voorspellingen.
Vier handige shortcuts
Check hier deze super handige contentkalender van Coosto.
Heb je nog geen Twitter-account? Maak er dan een aan. Waarom? Niet per se om zelf van alles te gaan tweeten (dat mag natuurlijk ook), maar om op de hoogte te blijven van de ‘trending topics’! In het Twitter-overzicht vind je zo onder het ‘vergrootglas-icoontje’. Zo kun je sneller inhaken als iets trending is.
Of wanneer je het even met iets andere woorden wil zeggen:
Heb je niet voldoende beeldmateriaal? Dan is deze website vol gratis stockfoto’s misschien handig:
Spreek in de juiste tone of voice
Spreek liever niet met dubbele tong 😉 Ofwel: gebruik de juiste tone of voice en spreek en schrijf op een manier die past bij je organisatie. Het liefs zo consequent mogelijk. Daarom kun je niet de ene keer het grappigste jongetje van de klas zijn (bijvoorbeeld Bol.com) en een volgende keer de serieuze studiebol (Bijvoorbeeld: NCOI).
Waarom je niet elke keer van ‘toon’ moet veranderen? Heel simpel: mensen houden van merken die consequent zijn. Hang je de schizofrene joker uit, dan vinden je volgers je onbegrijpelijk, en dat stoot af.
Wees authentiek
Van het trollenleger van Dotan tot de fake-recensies vol tienen van je lokale (smakeloze) lunchroom. Authenticiteit en eerlijkheid zijn van belang bij het bepalen van je tone of voice. Je geloofwaardigheid kan immers een flinke deuk oplopen wanneer je niet ‘jezelf’ bent.
En, laten we eerlijk zijn, er is al genoeg stemmingmakerij op het internet. Ik hoop dat merken juist gaan bijdragen aan een vrolijker en eerlijker digitaal landschap, waarbij we samen keihard werken aan een glimlach op ieders gezicht en minder fake-nieuws.
Tip: leg je toon vast. Bepaal concrete regels voor hoe je reageert in discussies en hoe je je volgers aanspreekt. En: schiet niet meteen in de verdediging bij ongewenste reacties.
Meer weten over de tone of voice? Lees dan deze korte blogpost waarin ik tekortschoot…
Het juiste (verticale) beeld
Ben jij al druk in de weer met verticale content? Nee? Dan is het slim dat wel te doen. Omdat de meeste mensen op hun telefoon of tablet verticaal over het beeldscherm (liggen te) scrollen, is het logisch om staande beelden te maken. Niet veel volgers checken je socialmediakanalen op hun pc. Het gros heeft de smartphone in de hand…
…Jij waarschijnlijk ook 😊
Dit voorbeeldje maakt het verschil nog even visueel duidelijk:
Mobile first content (verticaal) – Horizontale content.
Tip: deze beeld-eigenschappen werken goed:
- mensen die je aanstaren
- emoties (echte mensen)
- afbeeldingen met veel contrast (in kleuren, texturen of beeldtaal)
- een sterke compositie (zoals de regel van derden of juist de symmetrie)
Tip: verzamel al het beeldmateriaal van je merk in één map. Dit leidt soms tot nieuwe ideeën en bijzonder samenvoegingen.
5 tips die je helpen bij contentcreatie
- Check regelmatig de trending topics op Twitter.
- Maak en verzamel sterke woordgrappen in een document.
- Volg programma’s met hoge kijkcijfers en bekijk de hoogtepunten.
- Denk in clichés maar probeer ze altijd een twist te geven.
- Ga binnen je merk op zoek naar sterke associaties (een hart = houden van)
Humor is een serieuze zaak
Ik ben fan van reclames met gevatte humor. Van ‘Even Apeldoorn bellen’ tot ‘Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet’; ik kan er smakelijk om lachen. Maar kan jij de voorstellingen van Hans Teeuwen waarderen? Je collega vindt ze misschien wel vreselijk of juist geweldig…Niet alle humor valt bij iedereen in de smaak.
Waarom werkt humor dan toch wel?
Humor trekt de aandacht. Als je consequent humor in je content verwerkt, geef je mensen een positief gevoel (emotie) wanneer ze denken aan je merk.
Kopen is emotie
Het is algemeen bekend dat de meeste aankopen worden gedaan op basis van emotionele argumenten. Bij de aankoop van je nieuwe Nike Air Max denk je wellicht een rationele beslissing te nemen, maar dit is zeker niet het geval…
Wist je dat televisiecommercials die vrolijke emoties opwekken twee keer effectiever zijn dan commercials waarbij dit niet gebeurt?
Het is belangrijk om de humor dan ook echt te koppelen aan je merk. Dit kun je tekstueel doen, maar natuurlijk ook in beeld en met een heldere huisstijl en de daarbij horende kenmerken van kleur, typografie, beeldtaal en tone of voice. Doe je dit niet, dan onthouden je volgers wel de humor en het gevoel maar helaas niet je merk.
De kunst is om als merk je eigen vorm van humor te vinden om te voorkomen dat je de plank misslaat. Dit is meteen ook wat maakt dat humor best lastig is. Past deze grap bij ons merk? Of is de grap te grof? Is deze woordgrap de moeite waard of eigenlijk te slap?
Hieronder een voorbeeld:
Een inhaker die gaat over de rug van iemand anders is meestal niet zo’n goed idee. Dat vind ik ook gelden voor:
- leedvermaak
- inhaken op actuele gebeurtenissen die negatief zijn
- doelgroepen beledigen
- een tone of voice die niet consistent met de laatste 10 berichten.
De inhaker van Grolsch vond ik trouwens erg sterk, maar humor is altijd in beweging. Sommige grappen kon je tien jaar geleden prima maken, maar kun je nu beter weglaten.
De ‘vertrutting’ is bij sommige merken behoorlijk toegeslagen. Ze kiezen soms voor een (te) veilige contentstrategie. Dan heb ik liever merken als Heineken en Bol.com, die het randje opzoeken en durf hebbe. Die worden uiteindelijk zeker gewaardeerd, ook al maken ze weleens een foutje. Wil je een merk met humor zijn, dan moet je soms ook kiezen voor ‘humor op het randje’ om geestig en relevant te zijn.
Dan zijn er tot slot nog de serieuze inhakers. Ze komen een stuk minder voor maar kunnen ook zeer gewaardeerd worden. Zie deze:
Dit bericht bekijken op Instagram
Kortom: een goede inhaker…
- Kiest het juiste, relevante moment (en is de snelste!)
- Past op een positieve manier bij je merk
- Heeft een goede inleiding en scherpe/grappige copy in de visual
- Heeft een afbeelding die bijdraagt aan de copy en is niet te complex
- Houdt rekening met de 20%-regel
- Heeft de juiste verticale verhoudingen
Zelf een inhaker maken?
In deze blog heb ik geprobeerd duidelijk te beschrijven hoe je tot een sterke inhaker komt en welke ‘ingrediënten’ je daarvoor nodig hebt. Natuurlijk komen er bij een inhaker vaak ook nog wat photoshopkunsten om de hoek kijken, net als verstandige inzet van social advertising en webcare, maar zoals Loesje al schreef: waarom moeilijk doen, als het samen kan?
Dus: benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Neem dan contact op!
Wil je graag zelf inhaken, of kom je net kijken in de wereld van contentcreatie? Dan hoop ik je een klein beetje op weg te hebben geholpen.
Bronnen: Inhaken met sociale media in 60 minuten, Thijs Waardenburg en Komala Mazerant (2018)