Tone of voice, een gênant verhaal

De tone of voice gaat over de spreek- en schrijfstijl van een merk. Is je merk brutaal en stoer of serieus en zakelijk? Als online content creatieveling werk ik voor verschillende merken en ondernemers. Veel van de grote merken hebben hun tone of voice uitgebreid beschreven. De reden: dat die tone of voice ook consequent wordt toegepast in alle uitingen; van brochure tot reclamespot. En toch gaat dat weleens mis…Toen ik twee maanden mocht invallen voor iemand op de marketingafdeling van de Welkoop, vond ik een deel van de social-mediacontent best een beetje saai. Daarom probeerde ik wat extra content te maken die, zo bleek later, vooral ‘ik’ grappig vond. Dat leidde onder meer tot dit afgekeurde concept:

tone-of-voice-Studio-Eigenzin

Ok, goed. Niet iedereen heeft dezelfde humor. En daarom is er dus (gelukkig) een Tone of voice-document waar merken en bureaus naar kunnen verwijzen.
Soms is dit echter jammer en blijven veel goede ideeën op de plank liggen. Tegelijkertijd beschermt het merken ook tegen negatieve reacties of on-herkenbaarheid. Ondanks een aantal afgekeurde concepten heb ik hier toch een (frustrerende) les uit kunnen halen.

Wat is jouw tone of voice op social?

Ik stel mezelf tegenwoordig een aantal vragen voordat ik een concept aanlever:

  1. Hoe groot is de kans op overwegend negatieve reacties?
  2. Spreek ik de doelgroep aan het jij of u? (tutoyeren).
  3. Welke doelgroep ziet deze post?
  4. Wat stond er ook alweer in het TOV-document?
  5. Consistentie: hoe zien de laatste 15 berichten eruit?

Ook bij Welkoop wist ik soms juist wél de goede tone (haha) te raken en reageerden mensen beter dan verwacht. Zo maakte ik voor de dag na Koningsdag een inhaker die tot een stroom aan grappige reacties leidde: mensen plaatsten massaal foto’s van hun eigen ‘katers’ in de reacties onder het bericht.

Inhaker_Koningsdag_Welkoop_StudioEigenzin

Flauwe woordgrappen

Mij kan het vaak niet flauw genoeg zijn en daarom mocht ik bij de MediaMarkt zelfs een keer een hele dag non-stop flauwe woordgrappen maken om ze vervolgens te visualiseren. De MediaMarkt is een merk dat al jaren grappige inhakers en advertenties maakt. De tone of voice van het bedrijf is uitermate geschikt voor woordgrappen. Veel woordgrappen van het woordgrappenfestijn waaraan ik meedeed, zijn hier terug te lezen: thebestsocial.media/woordgrappenfestijn

Nog eentje dan. Ski you later!

Inhaker voor NS tijdens het wintersportseizoen.

Plaats een reactie